+32(0)477 80 61 11

Bracht jij al een bezoek aan Turnhout? Dan was je vast gecharmeerd door de kleinschaligheid van deze centrumstad, gecombineerd met het grootstedelijke faciliteitenaanbod. Dankzij haar ligging in het groen kan deze stad, die zich profileert als de hoofdstad van de Kempen, op heel wat interesse van toekomstige inwoners rekenen. Nog niet helemaal overtuigd? Wij lijsten de 10 meest in het oog springende troeven op voor wie een woonst in deze levendige stad overweegt:

Ligging Turnhout
  1. Vlotte bereikbaarheid via E34, op slechts een half uurtje rijden van Eindhoven. De ligging van Turnhout vlakbij de Nederlandse grens vormt dan weer een grote troef voor het toerisme en de economie. 

2. Natuur in overvloed! De stad is omsloten door verschillende natuurgebieden: het Turnhoutse Vennengebied, Landschap De Liereman, de Kempische Heuvelrug en het nieuwe stadsbos. Trek alvast jouw wandelschoenen aan.

Turnhout natuur
Erfgoed Turnhout

3. Rijke erfgoedkundige waarde: de geschiedenis van Turnhout gaat terug tot in de dertiende eeuw, toen de stad gesticht werd op het kruispunt van twee grote handelsroutes. Het commerciële centrum ontwikkelde zich na twee grote veldslagen tot één van de grootste steden in de provincie Antwerpen. Deze sleutelrol leverde de stad heel wat historische pareltjes op die een bezoekje waard zijn!

4. Cultuur centraal: pik een voorstelling mee in Cultuurhuis De Warande, breng een bezoekje aan het befaamde kaartenmuseum of laat je verwennen op één van de vele evenementen die de stad organiseert. Met ‘Turnhout by Night’, ‘Winter in Turnhout’ en het Stadsfestival geraakt jouw agenda hier vlot gevuld!

Cultuur Turnhout
Turnhout werkgelegenheid jobs

5. Uitstekende werkgelegenheid: Turnhout vormt de vestigingsplaats van verschillende toonaangevende nationale en internationale bedrijven (Cartamundi, Miko Coffee, Soudal, Hamal Signature, Astra Sweets,…) en op de Open Manufacturing Campus vind je diverse high-tech bedrijven. Need a job?

6. Een sterk uitgebouwd stadshart met een divers aanbod van ambachtelijke winkels en commerciële ketens, talloze diensten- en belevingscentra, een sterk culinair aanbod en uitgebreide faciliteiten om te overnachten.

Winkelcentrum Turnhout winkelen
Turnhout opleiding school

7. Hoogstaand onderwijs. Turnhout profileert zich steeds meer als studentenstad (met o.a. een vestiging van de Thomas More Hogeschool) en faciliteiten gericht op studenten, maar ook het ruime aanbod van lager onderwijs zorgt ervoor dat de stad aantrekkelijk is voor (jonge) gezinnen.

8. Bovenstaande onderwijsinstellingen zorgen voor een groot potentieel aan goed opgeleide werknemers, de ideale voedingsbodem om nog meer bedrijven en in het kielzog daarvan nog meer inwoners aan te trekken. Dat bewijzen ook de bevolkingsprognosecijfers: tussen vandaag en 2040 worden 2.000 nieuwe huishoudens verwacht.

Turnhout visit
Turnhout vastgoed kopen

9. Betaalbare woningprijzen: hoewel de prijzen voor appartementen gedurende afgelopen jaren sterk gestegen zijn (17% tussen 2016 en 2021) en het aantal transacties jaarlijks met 6% stijgt, blijft Turnhout een relatief betaalbare stad, zeker in vergelijking met andere centrumsteden zoals Leuven, Mechelen en Antwerpen.

10. Publieke investeringen: het stadsbestuur investeert fors om de kwaliteit van deze centrumstad naar een nog hoger niveau te tillen. Zo werd recentelijk 20,9 miljoen euro geïnvesteerd in de verhuis van de Stedelijke Academies naar een gloednieuw gebouw en een totaalrenovatie van de bibliotheek. Ook de komende jaren zijn er heel wat middelen voorzien om o.a. een nieuwe sporthal, belevings- en ontmoetingspleinen te creëren, fietsroutes aan te leggen en aan kernversterking te doen. Wonen wordt hier de komende jaren dus nog aangenamer!

Investeringen Turnhout

Kortom: natuur, cultuur, ontspanning en erfgoed, Turnhout heeft het allemaal. Compact, groen en gezellig! Bezocht je de stad nog niet? Plan dan zeker een dagtripje en ervaar zelf waarom Turnhout de titel van ‘centrumstad’ meer dan waardig is. Overtuigd van Turnhout en op zoek naar een woonst? Neem dan zeker kijkje in het aanbod van Niefhout, het gloednieuwe stadskwartier in de vernieuwde stationomgeving van deze stad!

Copyright beelden stad Turnhout

Logo ION