Een kruidentuin als tijdelijke invulling van een stukje vrijgekomen grond op de site van Niefhout: dat was het lumineuze idee van conciërge Rik Strauven. Dit stukje grond is een fijne ontmoetingsplaats geworden voor de buurtbewoners, die er op de picknickbank kunnen genieten van de gezonde buitenlucht en er tegelijk een stukje eigen kruidentuin kunnen onderhouden. Wij laten Rik graag even aan het woord over zijn initiatief.

Hoe ben je op het idee gekomen om een moestuin op te zetten?

“Op een gegeven moment kwam er een stukje grond vrij waar eerst een bureau- en materiaalcontainer stonden. Deze containers zijn verhuisd naar een andere plaats op de site en zo kwam ik op het idee om dat lapje grond een groene invulling te geven. Ik ben gestart met de gemalen beton er af te halen en er fijne gravel over te leggen. Dat is ook aangenamer wandelen voor de mensen die het verkoopskantoor moeten bereiken. We hadden nog wat materiaal over die dienst kon doen om een moestuintje op te zetten, en zo is het idee gegroeid. Een buurman is mee op de kar gesprongen en zo zijn we begonnen met de aanleg van een kruidentuin van zo’n 720 m².”

Wie onderhoudt de kruidentuin?

“Dat doen we allemaal samen. De kruidentuin past perfect in de doelstelling van Niefhout om mensen samen te brengen en een gezonde verblijfsruimte te creëren voor de buurtbewoners. Samen kweken we tal van kruiden zoals munt, basilicum, laurier… Maar er is ook plaats voor kleine groenten zoals een tomatenplant. De kruidentuin is voor iedereen in de buurt toegankelijk en alle buurtbewoners van Niefhout zijn vrij om er kruiden te planten. We weten nu al dat we de grond voor vijf jaar kunnen gebruiken, dus we kunnen er samen wel iets leuks van maken.” 

Kan je er ook terecht zonder groene vingers?

“Zeker en vast. Naast een kruidentuin is het ook een gezellige ontmoetingsplaats. Projectontwikkelaar ION heeft er picknicktafel voorzien met een bijhorende parasol zodat de kruidentuin een leuke, groene plek wordt waar de buurtbewoners een babbeltje kunnen slaan, elkaar beter leren kennen en samen genieten van de buitenlucht.”

Moestuin in beeld

In-for-care, een Europees project dat als doel heeft om dienstverlening te innoveren door het optimal gebruik van (in)formele netwerken, is ook betrokken bij het project Niefhout. Zij brachten de moestuin mooi in beeld. Bekijk de video hier.

 

Meer weten over Niefhout en andere tijdelijke invullingen op de site? Scroll dan even door onze Niefhout-blog!

Logo ION