Begin 2019 wordt de vergunningsaanvraag voor het Pioniersgebouw ingediend. Het wordt een officieel begin van de uitrol van de tweede fase van het project Niefhout, die met zijn Pioniersgebouw en het evenementenplein het kloppende hart van Niefhout zal worden. Een belangrijke fase dus, die de doelstelling van Niefhout – ‘zorg voor elkaar’ – belichaamt. We gingen aan de slag met de positieve feedback van het publiek over het groene karakter van de wijk in het centrum en de moderne, hoogstaande architectuur van de gebouwen en trokken die troeven door naar het Pioniersgebouw, het plein en de grote binnentuin. Maar wat zal er nu effectief allemaal te beleven zijn? Wij maken graag een overzicht.

Pioniersgebouw

Het Pioniersgebouw wordt het centrale gebouw van Niefhout. Op een totale vloeroppervlakte van meer dan 17 300 m² zullen heel wat diensten en voorzieningen voor de buurt gecentraliseerd worden, komen er zo’n 145 appartementen, 60 assistentiewoningen en is er ook plaats voor enkele commerciële ruimtes op de gelijkvloerse verdieping van het gebouw.

Voorzieningen

Zorg voor elkaar staat centraal in Niefhout. Dit zorgconcept komt tot leven in het Pioniersgebouw met tal van diensten en voorzieningen voor de buurt.

  • Huis van het Kind

Gezinnen met jonge kinderen zullen met al hun kleine en grote vragen over opvoeding terecht kunnen bij verschillende organisaties en het Huis van het Kind. Kind & Gezin zal er niet enkel een consultatiebureau maar ook zijn nieuwe regiohuis onderbrengen. Ben je als ouder op zoek naar dringende opvang voor je kind? De occassionele kinderopvang in het Pioniersgebouw zal je kunnen helpen.

  • LiCalab
    LiCalab, de organisatie die bedrijven en organisaties steunt door zorginnovaties te testen bij eindgebruikers in hun eigen leefomgeving, krijgt ook een vaste stek in het Pioniersgebouw. De focus van LiCalab ligt op technologische innovaties, voedingsconcepten, beweging en revalidatie, mentale gezondheid en informele zorg. LiCalab zal er zijn kantoren vestigen, maar ook een demoruimte inrichten waar zorginnovatieve producten en diensten getoond en uitgeleend kunnen worden.

Commerciële ruimtes

Naast de zorgvoorzieningen zal er in het Pioniersgebouw ook plaats zijn voor enkele commerciële ruimtes. De concrete invulling is nog niet bepaald, maar we denken aan een huisarts, buurtwinkel, horecazaken… Onder het gebouw komt een ruime parkeergarage met plaats voor bewoners en gebruikers.

Wonen in het Pioniersgebouw

In het Pioniersgebouw zal er ook gewoond kunnen worden: naast 60 assistentiewoningen zullen er ook 145 appartementen te koop en te huur aangeboden worden.

  • Assistentiewoningen

Zorggroep Orion voorziet de inrichting van een zestigtal assistentiewoningen. Hierbij komt ook een lokaal dienstencentrum dat er niet alleen is voor de bewoners van de assistentiewoningen maar ook voor mensen uit de buurt. Zij zullen er bijvoorbeeld voor een beperkt bedrag ’s middags kunnen lunchen.

  • Appartementen

De 145 appartementen worden een mix van studio’s en van appartementen met 1, 2 en 3 slaapkamers, met zicht op het evenementenplein en de binnentuin. Zo’n 100 appartementen zullen te huur worden aangeboden. De bewoners zullen gebruik kunnen maken van extra gemeenschappelijke ruimtes zoals een ontspanningsruimte en gastenkamers waarin ze vrienden en familie kunnen ontvangen, maar ook over verschillende diensten zoals een fitness, strijk- en wasdiensten, deelfietsen, slimme brievenbussen, een gemeenschappelijk dakterras…

Evenementenplein

Bij het Pioniersgebouw wordt ook een evenementenplein aangelegd. Dit ruime en autovrije plein van ca. 4 500 m² zal een mooie, nieuwe ontmoetingsplek worden voor de hele buurt. Er komt een waterpartij met terrassen, maar ook heel wat groen met bomen en een veilige speelruimte voor de kinderen.

Parking

Tenslotte wordt er ook een ondergrondse parking aangelegd voor 141 auto’s. Deze parking zal bereikbaar zijn via een inrit in de Guldensporenlei. Er zal ook een fietslift zijn om je op comfortabele wijze naar de fietsenstallingen te begeleiden.

Planning: klaar in 2021

Begin 2019 wordt de vergunningsaanvraag ingediend. Er wordt naar gestreefd om de vergunning tegen de zomer van 2019 te verkrijgen, zodat er dan onmiddellijk met de werken gestart kan worden. Als alles dan volgens plan verloopt, zal deze fase afgerond zijn tegen het najaar van 2021. Deze timing is indicatief.

Wil je meer weten over fase 2 met het Pioniersgebouw en het evenementenplein? Bekijk dan het plan.