Het Pioniersgebouw en het bijhorende ruime plein worden het innovatieve hart van de nieuwe stadswijk Niefhout vlakbij het Turnhoutse station. Bouwheren ION en PMV stelden op 31 augustus 2018 samen met het stadsbestuur, Blairon NV en Zorggroep Orion de plannen voor aan de pers. Op een vloeroppervlakte van meer dan 17 300 m² vindt u vanaf 2022 onder meer een occasionele kinderopvang, appartementen, een dienstencentrum en assistentiewoningen. Het nieuwe gebouw wordt samen met het plein een aanwinst voor de hele buurt. De bouwvergunning wordt in september aangevraagd

Het Pioniersgebouw en het plein zijn uitgetekend volgens de centrale visie achter het project Niefhout. Dat wordt een warme en zorginnovatieve buurt waar iedereen zich thuis voelt dankzij een gezellige mix van singles, jonge koppels, gezinnen en senioren.

Stad verankert zorg voor jong en oud

Het stedelijk bedrijf Blairon NV zal in het nieuwe gebouw enkele ruimtes verwerven. Het stadsbestuur brengt er verschillende organisaties in onder zodat jong en oud er terecht kunnen.

Zo kunnen jonge ouders er beroep doen op een occasionele kinderopvang wanneer ze dringend opvang nodig hebben, bijvoorbeeld bij ziekte of sollicitatiegesprekken. In het Huis van het Kind vinden ze naast het consultatiebureau van Kind & Gezin ook andere organisaties die hen kunnen helpen bij kleine en grote opvoedingsvragen. Bovendien engageerde Kind en Gezin zich om in het nieuwe gebouw haar regiohuis onder te brengen.
Daarnaast krijgt ook LiCalab een vaste stek in het Pioniersgebouw. LiCalab ondersteunt bedrijven en organisaties door zorginnovaties te testen bij eindgebruikers in hun eigen leefomgeving. Daarbij ligt de focus op technologische innovaties, voedingsconcepten, beweging en revalidatie, mentale gezondheid en informele zorg. Naast haar kantoren zal de organisatie hier ook over een demoruimte beschikken waar zorginnovatieve producten en diensten getoond en uitgeleend kunnen worden.

‘Deze ruimtes worden deels gesubsidieerd met de 2,5 miljoen euro aan Vlaamse Stadsvernieuwingssubsidies die we in 2014 ontvingen’, legt schepen Francis Stijnen uit. ‘Daarmee kunnen we vernieuwende initiatieven nemen rond zorg en Niefhout inzetten als experimenteerruimte om een antwoord te bieden op de veranderende maatschappij.’

Zorggroep Orion: assistentiewoningen en dienstencentrum

Rond het binnenplein plant Zorggroep Orion 60 assistentiewoningen en een lokaal dienstencentrum. ‘De assistentiewoningen zijn er voor wie actief ouder wil worden en zo lang mogelijk zelfstandig wil wonen in Turnhout. Met de zorggroep verzekeren wij de nodige zorgondersteuning op maat, maar ook dat dit alles betaalbaar blijft’, vertelt voorzitter Luc Op de Beeck.
Het lokaal dienstencentrum wordt een eigentijdse plek voor alle inwoners van Turnhout.

Dit nieuwe aanbod is een logische, volgende stap in het groeiparcours van de zorggroep. Die wil haar werking verder ontwikkelen in verschillende delen van Turnhout (Noord – Centraal – Zuid) en de regio. Zorggroep Orion focust hierbij op samenwerking, buurtwerking en zolang mogelijk zelfstandig wonen.

Publieke binnentuin en moderne architectuur

Nu alle wooneenheden in de eerste fase van Niefhout verkocht zijn, is projectontwikkelaar ION klaar voor de volgende. ‘Het publiek is enthousiast over het groene karakter van de wijk in het centrum en de moderne en hoogstaande architectuur. Die troeven trokken we door naar het Pioniersgebouw met sprekende architectuur en een grote binnentuin toegankelijk voor de buurt’, vertelt Kristof Vanfleteren van ION.

Het nieuwe Pioniersgebouw zal in totaal zo’n 145 appartementen tellen. Een 100-tal daarvan worden huurappartementen waarbij de huurders gebruik kunnen maken van extra gemeenschappelijke ruimte en diensten als ontspanningsruimtes om vrienden en familie te ontvangen, gastenkamers, een fitness, strijk- en wasdiensten, deelfietsen, slimme brievenbussen …
Daarnaast biedt het nieuwe gebouw 500 m² aan commerciële ruimtes, bijvoorbeeld voor horeca of een dokterspraktijk. Onder het gebouw komt een ruime parkeergarage met plaats voor bewoners en gebruikers.

Duurzaam gebouw aan ruim plein

Overal in Niefhout worden ecologische, besparende materialen of oplossingen gebruikt. Uiteraard wordt het Pioniersgebouw ook aangesloten op het warmtenet voor verwarming en warmwater. ‘Doordat het warmtenet hier verder kan uitbreiden, verminderen we de Turnhoutse CO2-uitstoot. Zo bouwen we verder aan een duurzame stad en dat is goed voor ons allemaal’, duidt schepen Astrid Wittebolle.

Naast het Pioniersgebouw wordt een ruim plein aangelegd van zo’n 4 500 m². ‘Het wordt een mooie nieuwe ontmoetingsplek voor de hele buurt dankzij een waterpartij, terrassen, groen en speelruimte voor de kinderen, maar ook voor wie hier werkt of elders in de stad woont’, volgens schepen Wittebolle. ‘Want wat er in Niefhout ontwikkeld wordt, is ook een meerwaarde voor de al bestaande buurt, de stad en de regio’, onderstreept schepen Wittebolle. ‘Het gezellige plein en de nieuwe dienstverlening is er voor iedereen.’

Opening tegen 2022

Van de totale vloeroppervlakte van 17 300 m² van het Pioniersgebouw verwerft het lokaal bestuur zo’n 6 300 m². Daarvoor investeert het zo’n 16 miljoen euro.

Bouwheren ION en Vlaamse Investeringsmaatschappij PMV vragen in september de bouwvergunning voor het Pioniersgebouw en het plein aan. Op dat moment wordt ook de buurt geïnformeerd. Als alles volgens plan verloopt starten de werken in het tweede kwartaal van volgend jaar. De opening van het Pioniersgebouw en het plein wordt verwacht tegen 2022.

Logo ION