De Kempen zouden stil zijn: een landelijke regio die vooral wordt geassocieerd met natuur, sereniteit en een stug plattelandskarakter. Dit is echter maar een deel van de waarheid. Turnhout is een heuse broeierige mini-metropool, die groene troeven combineert met gezellige stedelijke bedrijvigheid en ondernemingszin.

Urban lifestyle tussen bos en veld

Wie richting Turnhout trekt, merkt meteen de natuurpracht op van de omgeving rond deze charmante, eigenzinnige stad. Een zeldzaam pluspunt voor een stad met zoveel grootstedelijke kenmerken. Het centrum wordt getypeerd door een grote diversiteit en de bijbehorende kleurrijke horecazaken. Van hippe koffiebar over culinair restaurant tot durumzaak: het ligt hier allemaal op een boogscheut van elkaar. Ook sportactiviteiten en -voorzieningen zijn, naar goede Kempische gewoonte, overal te vinden. Shopaholics komen moeiteloos aan hun trekken in de winkelstraten met zowel gevestigde namen als meer experimentele pop-ups. In cultuurcentrum ‘De Warande’ vindt iedereen zijn gading in een opvallend breed en kwaliteitsvol aanbod aan hoogwaardige theatervoorstellingen en muziekoptredens. Turnhout leeft op het ritme van een grootstad, maar dan gemoedelijker en kleinschaliger.

Vlaams stugheid, Hollandse extraversie en wereldburgerschap

Van oorsprong is de Turnhoutenaar Kempisch nors, doodeerlijk en hardwerkend. Dankzij de talrijke aanwezigheid van expats en diverse andere tendensen is hier nog maar weinig van te merken. De vele Nederlandse invloeden hebben de Turnhoutenaar het hart op de tong gelegd, expats en immigranten creëerden vervolgens een uitgesproken werelds en nuchter bewustzijn. Als gevolg hiervan zal je in Turnhout weinig moeite hebben om een praatje te slaan.

Activiteiten en trekpleisters

Turnhout heeft veel te bieden, zowel voor gezinnen met kinderen als voor jongeren, hipsters en meerwaardezoekers. Een kleine bloemlezing uit een zeer breed aanbod:

  • Kaartenmuseum: Een ideale trekpleister voor educatief verantwoord vertier. De eerste speelkaarten werden immers in Turnhout gedrukt. Dit museum koestert dit erfgoed met een indrukwekkende vaste collectie, tijdelijke eyecatchers, spraakmakende workshops, kinderateliers…
  • Jachthaven: De gezellige jachthaven aan de “nieuwe kaai” vormt een idyllisch vertrekpunt voor prachtige wandeltochten langs de vaart of doorheen het Turnhouts vennengebied. De zeiljachten op het wateroppervlak vormen een passend decor waarin je jezelf nadien culinair beloont.
  • Begijnhof: Woorden schieten tekort om de authentieke schoonheid van dit 14de-eeuwse begijnhof te omschrijven. Misschien trekt de erkenning als UNESCO-werelderfgoed in 1998 je over de streep? Ontdek het nostalgische escapisme naar het leven van deze fascinerende, godvruchtige dames die veel meer waren dan ‘nonnetjes met kapjes’.
  • Stadspark: Zondagse of doordeweekse verstrooiing vind je in het grote stadspark. Een jogsessie, de kinderen loslaten op de vele speeltuigen of een ritje maken op de ministoomtrein? Hier vind je alle ingrediënten voor een volmaakte familiedag.
  • Cultuurcentrum De Warande: Van de hipste stand-ups en andere artiesten tot de meest obscure theaterprojecten; kwaliteit is hier de enige maatstaf.
  • Levendige Grote Markt, horecazaken en winkelstraten

Wonen en werken in Turnhout staat gelijk aan het omarmen van een kleurrijke waaier aan faciliteiten voor jong én oud in een kleinschalige urban jungle, omringd door de prachtige Antwerpse Kempen.

Stadsvernieuwingsproject Niefhout bundelt alles wat Turnhout te bieden heeft in een open concept, waarin zowel gezinnen als bedrijven moeiteloos hun ideale thuisbasis vinden.

Logo ION